KAAMOSJAZZIIN aikaa tasan kaksi kuukautta

iirisrautioTämän vuoden Kaamosjazz Saariselällä  24.-27. marraskuuta tarjoaa jälleen täysipainoisen pitkän viikonlopun jazzin ystäville. Monipuolista konserttitarjontaa on Saariselällä tutuissa konserttipaikoissa ja Inarissa.  Kaamosjazzin tarjonta sisältää tunnelmallisia iltakonsertteja, yllätyksellisiä jameja sekä saamelaismusiikkipainotteisen illan Saamelaiskulttuurikeskus Sajoksessa.

Kaamosjazz on Euroopan Unionin pohjoisin jazztapahtuma. Sen historia on vaiherikas ja pitkä, sillä ensimmäistä kertaa tunturissa jazzattiin jo vuonna 1981, silloin Tankavaaran tunnelmallisessa ja klubimaisessa miljöössä.

Kaamosjazzin taiteellisena johtajana toimii tätänykyä Aarno Cronvall, joka on laatinut monipuolisen ohjelman, josta tässä muutama tähtipoiminta.

yksiIiris Rautio osallistui 15-vuotiaana koulutyttönä iskelmälaulukilpailuihin ja siitä hänen uransa alkoi musiikin parissa sekä lauluyhtyeissä että solistina. 1960-luvulla hän löi läpi sielukkaalla käännösversiollaan Bobbie Gentryn Ode To Billie Joe-laulusta. Rinteen pojan lisäksi hänen  tumma äänensä muistetaan vahvasta Sonny & Cheer-coverista Bang Bang

1970 –luvulta lähtien hän työskenteli pankissa, mutta jazzmusiikki kiehtoi  ja hän esiintyy edelleen jazzin parissa.

Saariselällä Iiris Rautiota säestävät pianisti Veikko Hakkarainen ja huilisti-saksofonisti Esa Pethman, jotka  alkoivat soittaa jo koulupoikina jazzia 1950 –luvulla. Esa opiskeli sittemmin Sibelius-Akatemiassa ja lähti muusikon uralle, Veikko Helsingin  Yliopistossa matemaatikoksi, mutta musiikki seurasi koko ajan mukana. Molemmat ovat suomalaisen jazzin kivijalkoja. Heidän muusikonuransa jatkuu edelleen ja sekä Esa että Veikko ovat säveltäneet paljon.

Yhtyeen muut muusikot ovat Rami Eskelinen ja Eerik Siikasaari.

kaksiddtDDT Jazzband eli ”Swengin Vanhemmat Valtiomiehet”, kuten he itseään tituleeraavat on ehkä pitkäikäisin ja kiistatta yksi Suomen tärkeimmistä dixielandin sanansaattajista ja myös kansainvälisesti tunnetuin.  

Downtown Dixie Tigers on vuodesta 1958 soittanut perinteistä dixieland –jazzia.  Yhtye  esiintyy edelleen säännöllisesti ja soittaa perinteistä New Orleans jazzia ja myös Duke Ellingtonin sävellyksiä. DDT yhdistelee perinnejazzia ja swing –musiikin vaikutteita.

DDT:ssä soittavat Niklas Andersson, Raimo Näätänen, Antti Sarpila, Thomas Rönnholm, Pekka Mesimäki, Fred Andersson, Pentti Mutikainen ja Riitta Paakki.

Videolla DDT säestää Eero Raittista albumiklassikolla Eeron elpee (Blues From The North) vuodelta 1970.

kolmeniillash2Jalvvi-Niillas ja Šuvvaboját on uusi yhtye, joka on perustettu esittämään yksinomaan Veijo Länsmanin rakastettuja lauluja. Niillas Holmberg, Oula Guttorm, Roope Mäenpää ja Jussi Isokoski kunnioittavat esiintymisellään nuorena hukkunutta kulttimaineessa elävää saamelaismuusikkoa ja 70-lukua. Saamelainen henki puhaltaa, kun uudet ja vanhat tuulet kohtaavat Saamelaiskulttuurikeskus Sajoksen konserttisalissa.

Tule mukaan matkalle kokemaan kuvin ja sävelin arktinen valo sekä Saamenmaan elämä. Konsertti toteutetaan yhdessä Ylä-Lapin luontokeskus Siidan Camera Borealis-luontokuvatapahtuman kanssa. Valkokankaalle heijastettavat kuvat ovat luontokuvaaja Martti Rikkosen käsialaa.

Kuka oli Veijo Länsman, siitä lisätietoa täältä!

Kaamosjazzin 2016 muita esiintyjiä: Paula Koivuniemi & Varre Vartiainen Quartet, Buba Wii Aa (feat. Susanna Veldi),  Antti Sarpila Swing Band (feat. Annimaria Rinne), Kalle Ahlbäck Swingin’ Five ja Jazz Partout