Jutajaiset etsii uutta virtaa ja rajoja

JUTA_13

Rovaniemen Folklore Festival Jutajaiset (26.-30.6) jutaa tänä kesänä  teemalla Kaupunkifestivaali Rajapinnoilla. Ohjelmiston rakentelussa kuljetaan teeman mukaan ja tarjontaa on vauvasta vaariin.

Festivaali aloitetaan keskiviikkona Toisin! Kulttuurista virtaa –seminaari. Torstaina vietetään kyläpäivää Posiolla Pentikinmäellä sekä Seppätapahtumassa. Torstaina Pilkkeessä järjestetään  Arctic Rock . Torstaina Jutajaisten kunniaksi on kahvila Kauppayhtiössä Lentävän Poron ennakkonäytös esityksellä Kekkonen – Syntymästä kuolemattomuuteen.

Ohjelmistossa rajapinnat näkyvät perjantain harmonikka- ja tanssikonserteissa, jossa perinteet saavat uusia nykyaikaisia vivahteita. Harmonikkakonsertin perinteistä vastaavat harmonikkakurssilaiset ja opettajat ohjelmistoineen. Uusia tuulia harmonikkataiteeseen tuovat Johanna Juhola sekä Hannu Oskala, joiden toteuttamana perinteisempi Bachin teos saa uusia piirteitä, kun teemoja lähestytään urbaanin tangokansanmuusikon ottein. Tanssikonsertti Perinteestä nykyfolkiin etenee Jutaraidon, Koparoiden, Lapin Urheiluopiston tanssinopiskelijoiden sekä Tanssiteatteri Rimpparemmin ja Tsuumin voimin perinteiden ja uuden tanssitaiteen rajapinnoilla.

Osana Jutajaisten ohjelmistoa on tuttuun tapaan myös Suomen nimekkäimpiä esiintyjiä. Torstaina Johanna Kurkela tuo kuulijalleen unohtumattoman elämyksen herkällä tulkinnallaan Rovaniemen kirkossa. Perjantaina festivaaliareenan lavalle nousee karismaattinen ja supersuosittu Jari Sillanpää Men in Black –orkesterin kanssa. Saman päivän lavatansseissa kansaa tanssittaa naisartistien ykkösnimistä Maarit Peltoniemi yhtyeineen. Perjantain Festariklubin esiintyjänä Jaakko Laitinen & Väärä Raha tuo musiikillista vivahteikkuutta ja kaikuja Balkanin mustalaisrytmeistä, romansseista ja vanhasta suomalaisesta iskelmästä. Lauantain persoonallisesta ja modernista Fantasiatango-konsertista vastaa Johanna Juhola Reaktori, joka yhdistelee perinteisempää tangoa elektroniseen ja folkmusiikkiin. Tuure Kilpeläinen ja Kaihon Karavaani päättää Jutajaiset sunnuntaina heille ominaiseen slaavilaiseen poljentaan ja rytmikkääseen maailmanmusiikkiin.

Sunnuntaipäivän Festivaaliareenalla aloittaa perhekonsertti Ystävyys yhdistää. Perhekonsertissa lastenmusiikkiteatteriduo Mimi ja Kuku osallistavat lapsia liikkumaan ja laulamaan. Lisäksi kansainvälisistä ryhmistä esiintyvät Liettuan Lapsi- ja nuorisoryhmät sekä Lapin Balettiopiston ryhmä.