JUSSI SYREN tuo bluegrassin Meri-Lapin Country Camppiin
Syren

JUSSI SYREN

JussiSyrenCountryCampVaikka bluegrass on Suomessa pienen porukan musiikkia,  Jussi Syren & The Groundbreakers on pystynyt koko ajan lisäämään kuulijakuntaansa. Suomalaisten olohuoneisiin Jussi tunkeutui aikanaan tv-tunnarilla jokalauantaisessa Itse Valtiaat-sarjassa.

Levyillään Jussi Syren bändeineen viljelee puhtaita ja hienoja lauluharmonioita ja raikasta yhteissoittoa. Se on hionut soittoa jo vuodesta 1995 lähtien ja takana on yhdeksän albumia ja sen kuulee.

Jussi kertoo, että bluegrass tuntuu uppoavan myös liveyleisöön niin kotimaassa kuin ulkomaillakin. Kierretty on niin rapakon takana kuin Eurooppaa ristiin rastiin.

– Missä ollaankin soitettu, vastaanotto on ollut aina hyvä. Kun ihmiset ovat päässeet eroon uutuudenviehätyksestä, musiikki on mennyt  jalan alle.

Jussin mukaan bluegrass onkin  tarkoitettu juuri tanssittavaksi, mutta kuunnellakin saa. Sen historian hän kertoo olevan vielä varsin lyhyen.

– Bluegrass syntyi 1940-luvulla ja se on kantrimusiikin alalajeista vauhdikkain. Vaikka siinä kuuluvat jenkkiperinteet, se on yhden miehen kehittämä. Se on muusikko  Bill Monroen aikaansaannos. Olennaista tyylille ovat  akustiset soittimet; banjo, mandoliini, dobro, kitara, basso ja viulu. Pienenä kurioseettina kerrottakoon, että jo Elviksen eka sinkun That`s alright maman b-puolelta löytyy bluegrassiä eli Monroen Blue moon of Kentucky, Jussi valistaa.

Jussi Syren  on tehnyt töitä bluegrassin lisäksi myös rockabillyn ja countryn eteen. Soittajana, laulajana ja lauluntekijänä hänen taitonsa noteerataan myös korkealle.

Lopullisen sysäyksen jenkkimeininkiin hänelle antoi 1970-luvun lopulla rockabilly, mutta kiinnostus traditioon on vanhempaa perua.

– Isäni oli innostunut varhaisesta rock`n`rollista. Ensimmäinen musiikillinen muisto lapsuudesta oli Elviksen Tutti Frutti. Hänellä oli tämä alkuperäinen RCA-sinkku. Myös meillä kotona soi paljon swing-musiikki. Sitä kulkeutui  varsinkin Kauko-setäni matkassa, joka asui pitkään 1950-luvulla Kanadassa. Minun innostus amerikkalaiseen musiikkiin lähti tätä kautta.

Jussi laulaa vain englanniksi. Hän sanoo kuitenkin ettei hän karsasta suomalaistakaan musiikkia tai alan julkaisuja. Esimerkiksi  J. Karjalaisen Lännen Jukka vei hänestä akustisen musiikin asiaa eteenpäin aimo harppauksin.

Jussi Syren & The Groundbreakers esiintyy Keminmaan ja Kemin rajalla sijaitsevassa  Vallitunsaaressa Meri-Lapin Country Camp-tapahtumassa lauantaina 25.7. klo 23.00.