JUKKA RAJALA: Somero muisti BADDINGIÄ
Badding 4

Baddingin muistomerkin paljastustilaisuudessa puheenvuoron käyttänyt Raulin sisko Mailis Niemelä oli tyytyväinen, Heikki Paakkasen ja Seppo Mannisen teoksen lopputulokseen.

Lauantaina 11. heinäkuuta julkaistiin Varsinais-Suomessa olevalla Somerolla, paikkakunnan oman pojan, Rauli ”Badding” Somerjoen muistolle pystytetty Badding-pysäkki. Kaupungin keskustaa halkovan Joensuuntien varteen noussut linja-autopysäkkiä muistuttava teos on Heikki Paakkasen ja Seppo Mannisen suunnittelema ja se koostuu katoksellisesta penkistä sekä laulavasta Somerjoen silhuetista. Materiaaliltaan muistomerkki on sinkittyä terästä. Idea aiheeseen tekijöille tuli Baddingin laulusta ”Bussi Somerolle”, jossa maestro kuvailee bussimatkaa Helsingistä kotiseudulleen.

Tilaisuudessa kuultiin kaupungin edustajien puheenvuorojen lisäksi muun muassa Markus Allanin tulkinta ”Pilvet karkaa, niin minäkin” laulusta sekä Rauli Somerjoen siskon, Mailis Niemelän mietteitä pysäkin soveltuvuudesta veljensä muistomerkiksi.

Mailis Niemelä totesi muun muassa silhuetin muistuttavan nuoruudessaan sarjakuvia piirrelleen Raulin mielikuvitus hahmoja ja bussien tulleen laulajalle kotimatkojen ohella tutuiksi myös kouluaikoina ja keikkareissuilla.

Badding 3

Somerjoen suvun musiikillista perintöä vaaliva Raulin veljen tytär Katri Somerjoki tulkitsi Badding- päivän puistokonsertissa setänsä musiikkia rehellisellä antaumuksella ja rautaisella ammattitaidolla.

Badding- päivän alkajaisiksi järjestetyssä tutkija Eija Komun juontamassa keskustelutilaisuudessa Mailis Niemelän lisäksi kuultiin Somerjoen nuoruuden ystävän Rafe Tanskasen ja elämänkertateoksen toisen kirjoittajan Heikki Metsämäen muistoja Raulista.

Iloisen hahmon ritari-nimisen keskustelun tarkoituksena oli tuoda esiin Somerjoen elämästä vähemmälle käsittelylle jääneitä iloisempia puolia. Paikallisen säästöpankin tiloissa pidettyä tilaisuutta saapui kuulemaan arviolta 200 henkeä. Pienen varjon hyvin sujuneelle keskustelulle toi yleisöön kiertämään pistetyn, Baddingin arkistoista peräisin olleen El Coyote -sarjakuvalehden ja Somerjokea kuvanneen valokuvakopion katoaminen, jonkun innokkaan fanin mukaan

Badding 2

Esakallion lavalla esiintynyt Agents vahvistettuna Marko Haavistolla ja Mr. Breathlesilla edusti viikonlopun musiikillista huippua.

Badding 6

Lappilaista verta Badding-päivänä edusti Esakallion lavalle noussut Jarkko Honkanen Taiga -yhtyeineen.

Keskustelutilaisuuden ja muistomerkin paljastamisen lisäksi päivä oli muutenkin Badding-täytteinen, sillä Somerjoen musiikkia kuultiin lauantaina eri puolilla Someroa. ”Paratiisi”, ”Suonkulkija”, ”Tähdet tähdet”, ”Laivat” ja monet muuta rakastetut laulut soivat muunmuassa Someron kirkossa, Kiiruun puistossa pidetyssä päiväkonsertissa sekä paikallisilla Ämyrin- ja Esakallion tanssilavoilla. Jälkimmäisen lavalle nousi Marko Haavistolla ja Mr. Breathlesilla vahvistetun Agents -yhtyeen lisäksi myös lappilaista verta, kun yleisöä viihdytti Rovaniemeltä kotoisin ollut Jarkko Honkanen Taiga -yhtyeineen. Molempien kokoonpanojen ohjelmisto sisälsi pelkästään Rauli ”Badding” Somerjoen musiikkia. Illan huipentumana kuultiin Marko Haaviston ja Agentsien versio Baddingin läpimurtohitistä ”Fiilaten ja höyläten”. Somerjoen kanssa kolme pitkäsoittoa tehnyt bändi veti klassikon läpi antaumuksella, ammattitaidolla ja huumorilla.

Rauli ”Badding” Somerjoen syntymästä tulee parin vuoden päästä 70 vuotta ja kuolemasta 30 vuotta. Näin ollen muistomerkin paljastus oli hyvää alustusta tulevia muistojuhlia ajatellen -joita taatusti tullaan tuolloin viettämään eri muodoissaan läpi koko Suomen maan.

Teksti & kuvat: Jukka Rajala

Ps. Rauli "Badding" Somerjoki esiintyi, aktiivikautenaan 1970 -luvulla paljon eri puolilla maata. Jos sinulla on ennen julkaisemattomia valokuvia hänestä, niin ole hyvä ja ota yhteyttä sähköpostitse osoitteeseen; jukka.rajala.62@gmail.com.