Jukka Rajala: HOUSEPATTONS Ylläkselle
Housepattons1

HOUSEPATTONS- Tero Pulkkinen ja Timo Vakkilainen

Tammikuun viimeisenä viikonloppuna Ylläksellä on mahdollisuus nauttia jazz- ja blues-soinnuista, kun tunturin juurella järjestetään jo perinteeksi muodostunut Ylläs Jazz Blues-festivaali. Esiintyjäkirjoltaan monipuolisen tapahtuman mielenkiintoisimpiin artisteihin lukeutuu Timo Vakkilaisen ja Tero Pulkkisen muodostama Housepattons-duo.

Juurensa amerikkalaiseen roots-musiikkiin pohjaavan parivaljakon yhteisen taipaleen siemenet kylvettiin yli parikymmentä vuotta sitten Kaustisen kansanmusiikkijuhlilla, mutta virallisesti Housepattons syntyi muutama vuosi sitten. Hyvän idean kypsyttely onkin tuottanut tulosta, sillä miesten esiintymiset ovat kauttaaltaan nautittavaa kuultavaa. Taidokkaan instrumenttien käsittelyn ohella Housepattonsin viehätys perustuu mainioihin laulustemmoihin ja hyvin valittuun ohjelmistoon, joka ei taatusti jätä kylmäksi ketään roots-musiikin ystävää.

yllasJazz16Duon Ylläksellä esitettävä ohjelmisto tulee koostumaan enimmäkseen kahden kitaran ja laulun -sekä toisinaan haitarin siivittämänä esitettävistä kantri-, blues-, tex-mex- ja cajun-kappaleista. Mukana on sekä omaa että lainattua tavaraa vuosikymmenten varrelta. Mielenkiintoiseksi kysymykseksi nousee, kuullaanko Ylläksellä myös otteita Tero Pulkkisen suuren suosikin ja musiikillisen esikuvan Doug Sahmin laajasta laulukirjasta?

Kumpikaan muusikoista ei ole ”eilisen teeren poikia”, sillä monet muistavat Timo Vakkilaisen 1970-luvulla toimineesta Vanha isäntä-yhtyeestä. Kotimaisen kantrimusiikin pioneereihin kuuluneen Vanhan isännän lisäksi Vakkilaisen historiaan kuuluvat muun muassa Jim Pembroke Band, Korkkijalka ja Dimlights. Viime vuodet Freud Marx Engels & Jungissa soittanut Tero Pulkkinen puolestaan on tuttu esimerkiksi Eero Raittisen ja Veli-Matti Järvenpään kokoonpanoista.

Yhtye ei aio jäädä vain pubien ja baarien nurkassa soittelevaksi duoksi, sillä miesten tulevaisuuden tavoitteisiin kuuluu keikkojen tekemisen lisäksi myös oman levyn julkaiseminen.

Ennen toista maailmansotaa edeltäneen bluesmusiikin keskeisten hahmojen, Son Housen ja Charlie Pattonsin mukaan nimensä saaneen Housepattonsin keikat ovat tähän mennessä suuntautuneet lähinnä pääkaupunkiseudulle. Tosin yksi pohjoisenkin vierailu yhtyeen kalenteriin mahtuu, sillä loppukesästä duo esiintyi Pyhä Unpuggedissa. Siihen, miksi Housepattonsin kolmea Ylläs Jazz Blues esiintymistä ei kannata jättää väliin vastaavat Timo Vakkilainen ja Tero Pulkkinen yhteen ääneen:

Luvassa on monipuolinen rootskattaus, joka mahdollistaa tyrien vapaan rytkymisen! Keikoillamme on ollut aina mitä parhain vastaanotto. On upeaa päästä Jazzeille soittamaan. Tulemme pohjoiseen rautaisilla fiiliksillä.

Teksti & kuva: Jukka Rajala