Jukka Rajala: BUFFY SAINTE-MARIE lunasti odotukset
Buffy1

Pohjoisen Jukka kirjoittaa: ” Suosionosoitusten kaikuessa korkeiden vuorten ympäröimässä laaksossa ei voinut välttyä ajatukselta, etteikö Buffy Sainte-Marien esiintyminen Riddu Riddussa olisi ollut yksi kuluvan kesän parhaista konserttikokemuksista.”

LIVEVuosittain Pohjois-Norjassa, Kåfjordin kunnassa järjestettävä alkuperäiskansojen Riddu Riddu festivaali tarjosi menneellä viikolla (10-14.7.) aimo annoksen vähemmistökulttuurien musiikkia, tanssia, työpajoja ja seminaareja.

Festivaalin pääesiintyjäksi oli kiinnitetty amerikkalainen Buffy Sainte-Marie. Tänä vuonna 72 vuotta täyttänyt laulajatar esiintyi Riddu Riddussa toistamiseen. Edellisen kerran hän nousi festivaalin päälavalle vuonna 2010.

Buffy2

Buffy Sainte-Marie ja kitaristi Chris Birkett

1960 -luvulla folklaulajana uransa aloittanut Buffy Sainte-Marie on tunnettu kantaaottavista teksteistään ja ihmisoikeuksien puolesta tekemästään työstä. Kansalaisaktivismia hän on toteuttanut niin rauhanliikkeessä kuin intiaanien opiskelumahdollisuuksien parantamiseen tähtäävän Niheva säätiön kautta. Vuonna 1964 ensimmäisen levytyksensä julkaissut Buffy kuuluu Kanadan Cree-intiaaneihin, mistä johtuen hänen musiikissaan on vivahteita intiaanien kansanmusiikista.

Sää ei tämänkertaista Riddu Riddua juurikaan suosinut, sillä kylmän tuulen lisäksi Manndalen laakson päällä pyörineet mustat pilvet kastelivat festariyleisöä tasaisin välein. Kuivin ja samalla myös aurinkoisin päivä sattui Sainte-Marien esiintymispäivälle, eli perjantaille. Buffyn kiivetessä lavalle oli kello jo reilusti lauantain puolella ja festaritunnelma huipussaan. Buffy Sainte-Marie ja kolmen inkkarimiehen, Chris Birkettin (kitara), Neil Chapmanin (basso) ja Kevan McKenzien (rummut) muodostama taustabändi aloitti konsertin vuonna 1965 levytetyllä hienolla balladilla ”Piney Wood Hills”. Alkulämmitelyn jälkeen olivat vuorossa Buffyn toistaiseksi viimeisimmältä ”Running For The Drum”(2008) albumilta oleva rokkiraita ”Cho Cho Fire” sekä rahan valtaa ja luonnon tuhoutumista kritisoiva ”No no Keshagesh”. Pakollinen ja aina yhtä vaikuttava Buffy Sainte-Marien suurin hitti ”Universal Soldier” kuultiin konsertin puolessa välissä.

Sainte-Marien levytystuotantoon nähden yllätysnumeroksi voitanee kutsua hänen itsensä kirjoittamaa rockabilly-raitaa ”Blue Sunday”, jota spiikatessaan Buffy muisteli nuoruuden suosikkejaan, Carl Perkinsiä, Elvis Presleytä ja Lonnie Donegania.

Buffy3

Buffy Sainte-Marien musiikkia ovat, hänen itsensä lisäksi levyttäneet lukuisat artistit. Suomalaisille tutuimpia versioita liene Hectorin ”Palkkasoturi” (”Universal Soldier”) ja Ankin ”Viimeinen Apashi” (”Now That The Buffalo’s Gone”). Maailmalla Buffy Sainte-Marien lauluja ovat versioineet muun muassa Elvis, Donovan, Barbra Streisand ja Cher.

Ikäisekseen hyväkuntoisennäköinen Buffy hoiti Riddu Riddussa oman tonttinsa moitteettomasti ja samaa voi sanoa myös bändistä, jonka kitaristi Chris Birkett oli enemmän kuin mies paikallaan. Jos yleisö ei ollut lämmennyt viileän illan aikana tanssimalla tai lämmikkeitä nauttimalla, niin viimeistään ”Generation” kappaleessa kuultu kitarasoolo sai varmasti yhden jos toisenkin unohtamaan sään luoman kylmyyden. Vuoroin pianoa ja kitaraa soittaneen Buffyn tuotannon kantriosastolta kuullun ”I’m Gonna Be a Country Girl Again” kappaleen jälkeen olivat vuorossa hienosti rullaava ”Look At The Facts”, kaunis rakkauslaulu ”Still This Love Goes On” ja alkuperäisten amerikkalaisten kohtelusta muistuttava ”Bury My Heart at Wounded Knee”.

Viimeisenä kappaleena soitetun, mahtavia intiaani äännähtelyjä sisältävän ”Starwalkerin” päätyttyä oli yleisön vuoro esittää mielipiteensä. Suosionosoitusten kaikuessa korkeiden vuorten ympäröimässä laaksossa ei voinut välttyä ajatukselta, etteikö Buffy Sainte-Marien esiintyminen Riddu Riddussa olisi ollut yksi kuluvan kesän parhaista konserttikokemuksista. Encorena esitetyn, iloisen ”Indian Cowboy in the Rodeo”- kappaleen jälkeen yhtye ilakoi ja tanssi lavalla vielä tovin nauhalta tulleen intiaanirummutuksen tahdissa.

Jos Riddu Riddu on jostain syystä jäänyt väliin, niin asia kannattaa korjata vuoden päästä jolloin festivaali täyttää 22 vuotta.

Buffy6Konsertissa kuullut kappaleet:

Piney Wood Hills, Cho Cho Fire, Darling Don’t Cry, Up Where We Belong, No No Keshagesh, Universal Soldier, Little Wheel Spin and Spin, Blue Sunday, Until, Generation, Country Girl, Look at the Facts, Still This Love, Bury My Heart at Wounded Knee, Starwalker, Indian Cowboy in the Rodeo

ridduriddu

 

 

Teksti & Kuvat: Jukka Rajala