Jukka Pojalta Matti Jurva-tribuutti

jurva-kansiSuomi-reggaen kuningas Jukka Poika tunnetaan myös vanhan suomalaisen perinnemusiikin vaalijana. Vuonna 2009 häneltä ilmestyi Laulajan Testamentti-albumi, joka sisälsi Veikko Lavin lauluja. Ensi perjantaina on julkaisuvuorossa levyllinen  Matti Jurvan kappaleita .

Jurvan kuolemattomat laulut Jukka Poika tuo tähän päivään, höystäen kappaleita juurevilla ska- ja reggaerytmeillä. Erikoisvieraina levyllä vierailevat Erik Lindström, Irina Björklund, Verneri Pohjola ja Indican Jonsu.

Suomen Musiikin tuottamalla albumilla Jukka Poika työskentelee Ape Anttilan ja Pale Saarisen kanssa. Jälkimmäisen kanssa Jukan yhteistyö alkoi palkitusta dokumentista Matti Pellonpää-Boheemi Elää, jonka musiikin Pale sävelsi. Elokuvassa Jukka Poika ”komppaa” Indican Jonsua Sydänten tiellä-tunnarissa.

– Pale kertoi aikeistaan levyttää Jurva-biisejä ja kysyi minua mukaan hankkeeseen. Hauskaahan siitä tuli, ja vaikka omituisempien biisien fraseerausta piti käydä läpi muutamaankin otteeseen, lopputulos on mielestäni varsin toimiva yhdistelmä toissa- ja tätä päivää.

– Ensimmäinen kosketukseni Jurvaan oli, kun löysin Leppävaaran kirjaston vinyyliosastolta hänen levytyksiään. Alla venäläisen kuun ja Havaiji-idylli muodostuivat henkilökohtaisiksi klassikoiksi tunnelmansa vuoksi, Jukka Poika kertoo.

Jukkapoika13

Matti Jurva Orkesteri – JURVA JYRÄÄ! Solistina Jukka Poika-levyllä kunnioitetaan alkuperäistunnelmia  ja mukavaa svengiä tarjoavat Tullaan tullaan, Ihminen älä hermostu, Hawaiji-idylli ja Soita, vielä se refer-jazz!. Kaunista haikeutta  Väliaikainen , Savonmuan Hilima ja Sulamith, joka on duetto Irina Björklundin kanssa.

Matti Jurva(1898-1943) ennätti julkaista eläessään yli 400 laulua. Hän on edelleen eniten levyttäneitä mieslaulajia maassamme.

1930-luku oli Matti Jurvan uran kulta-aikaa. Aktiivisena esiintyjänä hän oli yleisönsä keskuudessa juhlittu sankari. Alkuvuosina hän myös sanoitti, mutta pian aisapariksi pestautui taitava tekstinikkari Tatu Pekkarinen. Sittemmin Jurva-Pekkarinen oli  melkoinen tiennäyttäjä myös Kärki-Helismaalle ja monille merkittäville lauluntekijöillemme, kuten Junnu Vainiolle ja Juice Leskiselle.

Omissa levytyksissään Matti Jurvaa säesti usein Dallapé ja Klaus Salmen johtama Ramblers-orkesteri. Yhteistyötä syntyi myös muun muassa Eugen Malmsténin ja Kauko Käyhkön kanssa.