HEIKIN KOLUMNI: Kello puoli yksi yöllä

HeikkiKemppainenAlastonLounas Tornion tiettävästi ensimmäisen pienlehden viimeisen sivun sain valmiiksi puoli yhden jälkeen yöllä 4. helmikuuta 1983. Istuin Tapiolantie 5:ssä Kivirannalla entisessä varastohuoneessa, josta oli remontoitu oma huoneeni, autotallin vieressä, saunan takana, ja raaputin mustalla tussilla pääkirjoitusta ”Alastomaan Lounaaseen”.

Voin olla väärässä, mutta ”Alaston Lounas” oli kai Tornion ensimmäinen pienlehti. Punk oli inspiroinut eri puolilla Suomea kirjoittajia, piirtäjiä ja muuten vain omaehtoisesta tekemisestä kiinnostuneita luomaan pienlehtiä, monistuskoneen läpi virranneita hengentuotteita, joissa sana oli niin vapaa kuin se 1980-luvun Suomessa vain oli mahdollista.

Tietysti sellainen oli tehtävä Torniossakin. ”Alastoman Lounaan” ensimmäisen ja viimeisen numeron haastateltavana oli tietysti Terveet Kädet, esittelyssä oli reggae-illan Helinä Rautavaara. Läjä kirjoitti kolumnin. Hintaa oli 5 markkaa. Lehti oli 32 tiivistä A5-kokoista sivua.

Toisen numeron ilmestymistä joutui odottamaan yli vuoden. Toinen numero toi myös nimenvaihdoksen. Lehti muutti Modern´zineksi. Olin lähtenyt opiskelemaan Tampereelle, mutta viimeiset sivut raaputin jälleen Torniossa, jossa olin kesän 1984.

Modern´zinea ostettiin ihan oikeasti. Lehteen tuli tilauksia, joissa oli mukana käteinen raha. Festivaaleilla kiertelin yleisön joukossa ja myin lehteä. Sitä jopa ostettiin festareilla.  Lehti ilmestyi hyvin satunnaisesti, kerran parissa, kolmessa vuodessa. Nimi taisi vaihtua tiheään.

Lehden tekeminen oli hauskaa. Eihän sitä olisi muuten tehnyt. Moni sittemmin tunnettu bändi löysi yleisönsä nimenomaan pienlehtien kautta.

Yhä edelleen törmään ihmisiin, jotka kertovat tilanneensa Modern´zine-pienlehden. Muistellaan hetki menneitä, vaihdetaan osoitteet, kerrotaan miltä tuntui vääntää lehden viimeistä sivua kello puoli yksi yöllä.

HeikkiKemppainen3Heikki Kemppainen©

Kirjoittaja on Lapin ensimmäinen oikea rocktoimittaja, joka Tornion 1980-luvun alkuvuosien jälkeen siirtyi valtakunnan ykkösmedioihin muun muassa Rumbaan ja Rockradioon.