Hanuristi HARRI KUUSIJÄRVEN KOUTUKSEN vapaasti tolvaava musiikki ihastuttaa

KoutusPellon Lankojärveltä maailmalle lähtenyt haitarivirtuoosi Harri Kuusijärvi julkaisi vuosi sitten Koutus-yhtyeensä kanssa loistavat arvostelut saaneen esikoisalbuminsa, jonka tiimoilta Väylän Pyörrekkin pääsi tuoreeltaan jututtamaan Harria. Lue arkistojuttu  täältä!

Pohjoiseen Kuusijärven yhtyettä on odotettu  malttamattomasti. Toivottavasti Koutus nähdään livekeikoilla täällä piankin, sillä sen verran myönteinen vire on kirjoituksissa koskien yhtyeen  viimeisiä Turun esiintymisiä.

Jazzrytmien Jouko Kirstilä kirjoittaa muun muassa:

” Lapista kotoisin olevan haitaristin Harri Kuusijärven vetämä Koutus oli melkoinen yllätys lavalla. Alkujaan yhdessä kitaristi Veikki Virkajärven ja lyömäsoittaja, Kuopion viimeinen viikinki, Tatu Rönkön kanssa triona aloittanut kokoonpano on laajentunut kvartetiksi, kun mukaan on tullut kontrabasisti Eero Tikkanen.

Harri Kuusijärvi näyttää löytäneen uudenlaisen elementin haitarinsoitosta hieman Kimmo Pohjosen tyyliin. Soittajia ei voida kuitenkaan suoraan verrata toisiinsa. Harri esiintyy ja soittaa haitaria myös aivan tavallisen perinteisen klassisen kamarijazzin tyyliin.

Koutus -projekti on kaikesta huolimatta jotain aivan muuta kuin perinteistä haitarimusiikkia. Haitarin erikoispiirteitä omavaltaisesti hakiessaan ja niitä jauhaessaan ja möyhentäessään Harri on luonut Koutukselle oman musiikillisen profiilin.

Lähestymistapa on todennäköisesti löytynyt Lapin luonnon erikoispiirteistä, kylmästä talvesta, kesäisistä hyttysistä, kauniista ruska-ajasta, erämaan autiudesta, vaarojen ja tuntureiden paljaista keroista.

Kun ympärillä on improvisoinnin osaavat, freejazzin ja poikkitaiteellisen musiikin piirissä jo kannuksia hankkineet soittajat, niin Koutus on heittäytynyt uusille jotoksille Lapin kairoissa.

Koutuksen musiikki on löytänyt oman tiensä avantgardistisen musiikin reuna-alueilta, missä se on saanut uusia muotoja ja elementtejä räväkän  jazzrockin rytmiin sekoittuessaan.

Se avasi ”vaikkuröörit” apposen auki samalla jättäen kuulijan ihmetyksen valtaan. Mistä tämä tuli ja minne se meni!! Niin se on, paikoin jopa häkellyttävän vaikuttava soitto oli uudenlaista ja mieleenpainuvaa. ”

Kari Salminen taas kirjoittaa Koutuksesta Turun Sanomissa seuraavasti:

” Musiikkityylien välisiä maastoja kartoittaa omalla tavallaan myös erinomainen Koutus-yhtye, jota Harri Kuusijärven harmonikkasoundi hallitsee. Tatu Rönkkö on varsinainen tähti hänkin. Välillä raskaan rockibiitin kautta vaihteleviin aksentteihin. Niiden jälkeen hiljaiset hetket, minimalistiset mediataation vaiheet tehoavat entistä voimakkaammin.

Hiljaisuus on sääntö. Bändi improvisoi taidolla ja viistolla näkemyksellä taidemusiikin, jazzin ja rockin aineksilla. Retrohenkistä fuusiomusiikkia, mutta huumorilla. Kuulijalla on samaan aikaan sekä rentoutunut että jännittynyt olo kun musiikki vie, mutta useinkaan ei tiedä, että mihin suuntaan. ”