HANNU UNNBOM kitaroi Topi Sorsakoski-musiikkinäytelmässä
HannuUnnbom

HANNU UNNBOM

Salattu Suru on musiikkinäytelmä, joka kertoo Pekka Tammilehdon matkasta Topi Sorsakoskeksi. Näytelmässä kuvataan Ähtärin laulajasuuruuden merkittäviä virstanpylväitä matkalla kansansuosioon.

Salattu Suru saa ensi-iltansa Sorsakosken kotikaupungissa 14. maaliskuuta ja kaikkiaan näytöksiä on kevään ja kesän kuluessa 21.

Käsikirjoituksen näytelmään on tehnyt Topin serkku, tunnettu laulaja hänkin, Seppo Tammilehto, joka myös Alvari Tuohitorvi-yhtyeestä muistetaan.

Topi Sorsakoskea Salatussa Surussa esittää tanssiorkesteri Helmenkalastajien vokalisti Jarkko Järvenpää ja ”Agentsina” toimii itseoikeutetusti yhtye Free Shake, joka säesti Topia usein jo hänen elinaikanaan.

– Kaikkiaan esityksessä on parikymmentä huolella valittua laulua, sattumuksia Kalle Kiwes Blues Bandin ajoista lähtien ja varhaisimmat kipaleet tulevat Jussi ja the Boys-kaudelta ja eniten mukana on tietenkin Agentseja, yhtyeen kitaristi Hannu Unnbom kertoo.

Hannu & Suomi-kitara

Torniolaislähtöinen, 1970-luvun Tonicsista tuttu, Hannu on tärkeässä roolissa Topi Sorsakoskesta kertovassa näytelmässä. Hänelle on nimittäin langennut Suomi-kitaran tyyliniekan Esa Pulliaisen haastava pesti ja vastuu siitä, että kitara soi.

– Agents-henki Voxeineen ja kaikuineen pyritään säilyttämään ja allekirjoittanut pyrkii hoitamaan tontin parhaansa mukaan, joten Stratocasterin ja miehen on oltava kovassa iskussa kuukauden kuluttua, sanoo Hannu innoissaan ja vakuuttaa, että syksyllä alkaneet treenit ovat hioneet, niin näytelmän, kuin oman soitonkin hyvälle mallille.

– Esa Pulliaisen soundi on mulle aika outo laji, sillä mulla on keikoilla vahvarina vanha Fender. Kokeillaan kuitenkin päästä niin lähelle Esaa kuin mahdollista näillä taidoilla ja vuosilla. Se on rokkivaarille vastuun paikka, naurahtaa äskettäin 60 vuotta täyttänyt musiikinopettaja.

UnnTopi

Topi Sorsakoski (1952-2011) ja Pekka & Hannu Unnbom

Kunnioitusta puolin ja toisin

Hannu Unnbom tunsi Topi Sorsakosken hyvin jo hänen eläessään.

– Touhuttiin paljon hänen studiollaan. Suhteeni Pekkaan oli lämmin ja kunnioittava, sillä hän osasi arvostaa myös minun työtäni nuorten parissa kitaransoiton opettajana.

– Topin viimeinen Ähtärin keikka oli meidän Free Shaken kanssa paikallisessa Club B-52:ssa. Teimme muutamia paikalliskeikkoja, muun muassa hankittiin talkoilla mikseri nuorten treenikämpälle, Hannu tarinoi.

Kahden kovan muusikon ystävyydestä muistuttavat myös Hammondit vuosimallia-64, jotka Topi lahjoitti Hannulle vuosia sitten.

– Aika raatona olivat, mutta mestari Matti Ågren herätti ne henkiin.

– Topi sanoi urkujen kuuluneen aikanaan Poku Tarkkoselle. Mielenkiintoinen asia sikäli, että urut voivat olla samat, mitkä näin Tornion tökärillä , kun Topmost esiintyi siellä 1960-luvulla. Soittivat muun muassa Merisairaat kasvot, Unnbom muistelee.

Bussilla pohjoisesta?

Musiikkinäytelmä Salattu Suru on humoristinen ja koskettava tarina Topi Sorsakoskesta. Se on täynnä menestyksen riemua, mutta myös yksinäisyyttä ja itsensä etsimistä.

– Jos kyynel vierähtää esityksessä kuulijan poskelle sen päättyessä, se ei varmaan tule säälistä, vaan on aito tunne nähdyn ja kuullun johdosta, uskoo Hannu ja toivottaa kaikki kauempaakin tervetulleeksi elämysten Ähtäriin ja lupaa, ettei esitys jätä ketään kylmäksi.

Vahvassa roolissa Salatussa Surussa ovat mestarin upeat ja unohtumattomat kappaleet, joita  jousitriolla vahvistetussa Free Shake-yhtyeessä Hannun lisäksi soittavat hänen poikansa Pekka (basso), Urmas Niemi (kitara) ja Esa Puntala (rummut).

Ensi-ilta perjantaina 14.3.klo: 19.

SAlattuSuru.inddMuut näytökset:

Keväällä la 15.3. klo: 19, su 16.3. klo: 14, to 20.3. klo: 19, pe 21.3. klo: 19, la 22.3. klo: 19, su 23.3 klo: 14, ke 26.3. klo: 19, pe 28.3. klo: 19, la 29.3. klo:19, su 30.3. klo: 14, ke 2.4. klo: 19, pe 4.4. klo: 19, la 5.4. klo: 19, 6.4.klo: 14

Kesällä ke 25.6. klo: 19, pe 27.6.klo: 19, la 28.6. klo: 19, su 29.6. klo: 14, to 3.7. klo: 19, pe 4.7. klo: 19 (loppuunmyyty), su 6.7. klo: 14

Liput ennakkoon verkkokaupastamme 22,00 € + toimitusmaksu 1,50 €, samalla voit ostaa väliaikatarjoilun valmiiksi. Liput ovelta 25,00 €.

Ryhmämyynti; 040 544 2537/Ulla Akonniemi,  ulla.akonniemi@ahtari.fi