Haastattelu: MONSTERIMIES-dokkarille nyt Rolling Stone-musiikkipalkinto
HakanGebhardt

Håkon Gebhardt

Antti Haasen ohjaama Monsterimies jatkaa voittokulkuaan maailmalla. Viime viikonloppuna norjalainen elokuvasäveltäjä Håkon Gebhardt palkittiin filmin musiikista Rolling Stone-lehden Original Soundtrack 2016-palkinnolla suurilla kansainvälisillä Seeyousound –musiikkifilmifestivaaleilla, jotka pidettiin Torinossa, Italiassa.

Ollessaan festivaaleilla Monsterimies-säveltäjä ei edes tiennyt elokuvan olevan mukana kilpailussa.

– Olin junassa jo matkalla Firenzeen vaimoni kanssa, kun sain tiedon voitosta, tunnustaa Gebhardt, joka on otettu saamastaan palkinnosta.

MonsterRollingStone– Tunnustuksella on minulle suuri merkitys, koska musiikin eteen olen tehnyt ison työn. Tuomaristo tunnisti työni laadun ja olen ylpeä siitä.

-Kaikkinensa Monsterimies oli erittäin mielenkiintoinen prosessi. Se oli erikoinen ja erilainen siksi, että kyse oli Lordi- bändistä, joten siinä oli jo musiikkia ennen kuin työni alkoi. Iso haaste oli saada musiikki toimimaan yhdessä, ettei joutuisi konfliktiin Lordin heavymetallin kanssa.

Håkonille yhteistyö ohjaaja Antti Haasen kanssa oli  ensiarvoisen tärkeää ja kommunikointi toimi.

– Minun musiikin päätehtävä oli alleviivata universaalia tarinaa Tomista, pojasta, joka kasvaa omassa maailmassaan, unelmineen ja  toiveineen. Antilta sain  hyviä vinkkejä, miten musiikin sai toimimaan toisella tasolla kuin Lordin musiikki. Minun tehtävä  oli myös täydentää Antin laajempaa näkemystä ja myös korostaa tunnelmia ja vahvistaa kohtauksia.

Monsterimiehen päähenkilöä rovaniemeläislähtöistä Tomi Putaansuuta Håkan ei ole koskaan tavannut, mutta samaistuminen oli helppoa, koska hän on varttunut Tromsassa.

-Pohjoisen pikkukaupungin miljöö, jossa Tomi kasvoi ja teki työtään, oli minulle tuttu. Tunnen hänet vain Euroviisuista, mutta toivon, että jonain päivänä saan myös mahdollisuuden tavata hänet.

Elokuvamusiikkia paremmin, niin Norjassa kuin Euroopassa laajemminkin Håkon Gebhardt tunnetaan   muusikkona ja ennen kaikkea kulttistatuksen saaneesta bändistä Motorpsycho.

– Olin mukana bändissä 15 vuotta. Kierrettiin Eurooppaa, julkaistiin albumeita ja sain toteuttaa  rock`n roll-unelmaa. Mutta 2005 jätin bändin. Halusin keskittyä omaan musiikkiini. En halunnut olla rumpali lopun elämääni ja perustin oman Das Boot Studion Trondheimiin.

Håkan sanoo rakastavansa työtään ja hän työskentelee mielellään erilaisten ja eri genreistä tulevien bändien ja artistien kanssa. 

– Se tekee hyvää luovuudelle. Samalla kun jaan kokemuksiani, saan myös itse jotain. Olen aina pitänyt studiotyöstä. Olen tehnyt niin monta levyä, että tiedän kuinka vaikeaa studiossa on saada itsestä parasta irti. Tsemppaaminen tulee multa luonnostaan. Työ on vähän samaa kuin elokuvan ohjaaminen, kaikkien osasten on saatava toimimaan yhden asian puolesta, Håkon huomauttaa.