GEORG MALMSTENIA ja bigbandjazzia Tornion Musiikkitalolla

Malmsten2Georg  Malmsténia (1902-1981)  sanottiin milloin Molli-Joriksi milloin Sörkän Sibeliukseksi. Hän oli kansan rakastama iskelmälaulaja ja säveltäjä, joka levytti eläessään 846 kappaletta. Hän on edelleen eniten levyttänyt suomalainen artisti. Määrässä hän häviää vain Kari Peitsamolle niiden laskuissa, jotka katsovat Karin monet minuutin laulut kappaleiksi.

Levyttäjän uransa ensimmäisenä vuosikymmenenä 1929-1939 hän taltioi enemmän kuin puolet tuotannostaan. Hän löysi hovisanoittajakseen Roine Richard Ryynäsen ja hittejä syntyi liukuhihnalta.

Tornion Musiikkitalolla  kuullaan 19. syyskuuta klo 16.00 alkaen  rautaisannos Malmstenia Pohjan Mieslaulajien ja Sateenkaari-orkesterin esittämänä. Kappalevalinnoista vastaa kuoron- ja orkesterinjohtaja Veli Tikkala, joka vastaa suurelta osin myös  laulujen sovituksista.

Yli kaksituntinen viihdekonsertti sisältää yli kaksikymmentä kappaletta, Meijän Maijasta Lasten liikennelauluun, joiden väliin mahtuvat muun muassa tutut  Saariston Sirkka, Heilini sinisistä silmistä, Pennitön uneksija,  Jimmy Banjoaan hän soittaa,  Heili Karjalasta, Totisen pojan jenkka ja Kohtalokas samba.

Illan juontaa Sateenkaari-orkesterin solisteihin kuuluva Raili Leppälä.

Esbjörn Svensson Trion rumpalina kuuluisuuteen noussut Magnus Öström esiintyy Norrbotten Big Bandin kanssa  Musiikkitalolla 18. syyskuuta klo 20.00.

MagnusOHän on julkaissut tähän mennessä kaksi arvostettua sooloalbumia.

Hänen ensimmäisen levynsä Thread of Life (2010) heijastelee syvää surua ja kaipausta. Osin samoja tuntoja välittää myös hänen toinen albuminsa  Searching for Jupiter (2013), mutta pikkuhiljaa toivo ja varovainen optimismi ovat voittamassa Öströmin musiikissa.

Magnukselta vei nimittäin kaksi vuotta palata musiikin pariin vuoden 2008 traagisen onnettomuuden jälkeen, jossa hänen bändijohtajansa Esbjörn Svensson kuoli.

Magnuksen molemmat levyt ovat saaneet hienon vastaanoton niin Ruotsissa kuin muuallakin ja hänet on huomioitu muun muassa  saksalaisella Echo Jazz Awardilla paras kansaivälinen rumpali-kategoriassa. Luvassa Lappialla on siis verevää jazzia, joka svengaa ja koskettaa.