Gájanas, Kaustisen kansanmusiikkijuhlien vuoden yhtyeeksi
Gajanas

Gájanas, vuoden 2017 yhtye

Kaustisella juhlitaan 50 vuoden merkkipaalua näyttävästi historiasta ponnistaen, katse kuitenkin vahvasti tulevaisuuteen suunnattuna. Juhlavuoden Pidot-teemaa mukaillen luvassa on näyttävät ja monipuoliset vuosisadan juhlat, jotka kumpuavat alueellisista juhlaperinteistä ja samalla nivoutuvat Suomi 100 -vuoden juhlintaan.

Vuoden 2017 yhtyeeksi on nimetty nuori, modernia saamelaista musiikkia edustava inarilainen Gájanas. Aiemmin yhtye tunnettiin nimellä Out Of The Woods.

Yhtyeen tuotanto on raikas yhdistelmä runsasta musiikillista kudosta, improvisaatiota sekä vuosisatoja vanhaa joikuperinnettä. Yhtyeen keulahahmo on Taideyliopiston Sibelius-Akatemiassa opiskeleva Hilda Länsman, joka on seurannut äitinsä, Angelin tytöistä soolouralle lähteneen Ulla Pirttijärven jalanjälkiä saamelaisen musiikkiperinteen säilyttäjänä ja kehittäjänä. Virtuoottiset veljekset Nicholas ja Kevin Francett sekä Erkki Feodoroff luovat Länsmanin kanssa äänimaiseman, josta voi kuulla vaikutteita aina proggressiivisesta rockista jazziin ja grungeen. Yllättävätkin yhdistelmät sekoittuvat Länsmanin joikuihin saumattomasti.

Vuoden yhtyeen nimityksellä Kaustisen kansanmusiikkijuhlat kunnioittaa saamelaisen kulttuurin, musiikin ja perinteiden säilytystyötä ja muistaa saamelaisten kansallispäivän 100 vuoden taakse ulottuvaa historiaa.