Mira Sunnarin evakkoajasta kirjoittama KYLMÄN JÄLJET-musiikkinäytelmä 15.7. Ylläksellä
KylmanJaljetjulkkariB

KYLMÄN JÄLJET 15.7. 2015 klo 18.00. Ihmisen Rinki, Äkäslompolo, Ylläs

teatterilogoTorniolainen Mira Sunnari kirjoitti Lapin sodan evakkoajasta  musiikkinäytelmän Kylmän jäljet,  joka saa ensi-iltansa Ylläksellä Ihmisen Ringissä 15. heinäkuuta klo 18.00. Esitys avaa perinteisen Ylläs Soikoon-tapahtuman.

Koko kansa muistaa Miran tangokuningattarena vuodelta 2001. Teatteri on hänelle uusi aluevaltaus. Voi sanoa, että vasta vuosi sitten Mira kaapattiin teatterin maailmaan.

– Siinä kävi niin, että minua kysästiin mukaan vähän laulamaan Sieppijärven kesäteatteriin, ehkä pikku rooliinkin. Ajattelin, että mikäpäs`siinä, sillä näytteleminenkin on aina kiinnostanut. Kohta sain kuulla että debytoin yhtenä pääroolilaisena.

Viimeiset Tanssit-esityksestä Mira sai teatterinpureman ja nyt hän debytoi jo Ylläksellä ”omalla näytelmällään”, jossa hän myös näyttelee.

Kylmän jäljet perustuu lappilaisten tosikertomuksiin. Näytelmää varten on haastateltu evakkoja, heidän läheisiään  ja myös historiantuntijoita.

– Evakossa olleet ovat nyt 70-100 vuotiaita. Olemme päästäneet heidät osallistumaan näytelmän luomiseen,  antaneet mahdollisuuden muistella ja nyt he voivat puhua näytelmän kautta kipeistäkin asioista.

– Erityisesti esityksessä nousevat esille naisten kohtalot,  jatkaa Mira, joka myös kertoo, että materiaalin työstämisessä suuri apu oli Kylmän jälkien näyttelijöillä: Jyrki Vaattovaaralla,  Jaana Lipolla ja Ahti Hiltusella.

Kylmän jäljet on kertomus vuosien 1944-45 kohtaloista. Mira  kehottaa nuorempiakin katsomaan näytelmää, sillä se on oiva  mahdollisuus tutustua omaan lähihistoriaan, vanhempien ja isovanhempien kokemuksiin.

Kylmanjaljettiimi

Kylmän jäljet-tiimi: Vaattovaara, Sunnari & Virsunen

– Keskiöön näytelmässä nousevat myös erilaiset sodan haavat ja niiden piilotetut arvet. Hiljaiset taistelut kotona eivät olleet  yhtään sen helpompia kuin  pommien ja haulien säestämät hulluuden hetket sodassakaan, Mira sanoo, mutta huomauttaa, että kaiken surun ja ahdistuksen keskelläkin rakkaus oli se vahvin voima.

-Myös huumori ja musiikki toivat iloa, voimaannuttivat, Mira huomauttaa.

Mukana Kylmän jäljissä on Miran kirjoittamia uusia lauluja, mutta myös tuttuja sota-ajan  ikivihreitä, jotka tukevat evakkotarinaa. Näytelmän lauluosuuksista  päävastuun kantaa Miran lisäksi  Jyrki Vaattovaara, joka on pitkän linjan muusikko Kolarista.

Kylmän jäljet  ohjaa Johanna Virsunen, joka on paitsi Rovaniemen Teatterin näyttelijä ja ohjaaja, myös tuotantokuraattori. Hän innostui käsikirjoituksesta, joten näytelmä on tosiammattilaisen käsissä.

Ylläs Soikoon-tapahtuman yhteydessä Kylmän jäljet-ryhmä vetää myös sotalauluaiheisen lauluillan.

LIPUT: Ennakkoon  a 18€ netistä os. http://yllas.keskusvaraamo.fi/fi/tapahtumat-ja-liput/yllas-soikoon/kylman-jaljet–musiikkinaytelma.Portilta lipun hinta a 20€

LISÄTIETOJA: Ylläksen Matkailuyhdistys  040 505 9951 (arkisin 9-17)

KYLMÄN JÄLJET- Pääosassa: Mira Sunnari, Jyrki Vaattovaara, Jaana Lipo ja Ahti Hiltunen.- Ohjaus:  Johanna Virsunen -Käsikirjoitus ja dramatisointi: Mira Sunnari – Kylmän jäljet-orkesteri: Jyrki Vaattovaara, Suvi Lassila, Mika Mustonen ja Jouko Isokangas -Äänentoisto, puvustus, koreografia: Rovaniemen Teatteri