Dokumenttiohjaaja ANTTI HAASE etsintäkuuluttaa tarinoita Lapin sähköistyksestä

Antti_HaaseIsoisäni Gunnar  ja isäni Hannu Haase tekivät elämäntyönsä Lapin sähköistämisen parissa. Isoisääni on kutsuttu jopa ”Lapin sähköistämisen isäksi”.

Pohdiskelin pitkään lähtisinkö minäkin seuraamaan isieni jalanjälkiä. Teen sen nyt ohjaamalla dokumenttielokuvan Isoisän ärräpää- Lapin sähköistyksen tarina.

Dokumenttielokuva on osa Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuoden ohjelmaa vuonna 2017. Ensi-ilta on Rovaniemellä 3.kesäkuuta, jonka jälkeen toteutetaan elokuvan esityskiertue Lapin kuntiin.

Elokuvan kehystarinana toimii tutkimusmatkani isieni elämäntyöhön Rovakaira Oy:n toimitusjohtajina (1947-2008)   ja sähköistyksen merkityksiin paikallisten ihmisten elämässä.

Lapin sähköistys oli keskeinen osa Lapin jälleenrakennusta ja siitä tuli  lappilaisten ihmisten arjen suurin mullistaja Lapin sodan tuhojen jälkeen.  Elokuva näyttää miten valtava monen eri tahon yhteistyöponnistus Lapin sähköistys oli, kuinka se turvasi Lapin elinvoimaisuuden, mutta vaati myös raskaita taloudellisia ja inhimillisiä uhrauksia.

Nyt etsimme kaikkien lappilaisten ihmisten kertomuksia ja kokemuksia Lapin sähköistyksestä, mutta erityisesti Rovakairan toiminta-alueelta (entinen Rovaniemen maalaiskunta, Kittilän ja Sodankylän kunnat). Tässä joitakin aiheita  ja tapahtumia, joista halutaan kokijoiden ja näkijöiden tarinoita. (Jokaiselle kertomuksensa tarjonneelle henkilölle lähetetään henkilökohtainen kutsu elokuvan ensi-iltaan Rovaniemellä)

puhelinElämä ilman sähköä, erityisesti emäntien arki
Lapin sodan tuhot sähköverkolle
Rovakairan perustaminen 1947
Jaatilan ja Ruikan sähköistys jouluksi 1948
Rovakairan sähköistyskokoukset kylissä 40-60 luvuilla
Sähkönkäytön neuvontatilaisuudet 40-50 luvuilla
Kotien ensimmäiset sähkölaitteet ja arjen muutos 40-60 luvuilla
Rovakairan sähköverkon rakennus 40-50 luvuilla
Sähköjen katkaisutilanteet
Sähkötapaturmat
Kaihuan voimalaitoksen rakentaminen 1958 ja patomurtuma 1959
Syrjäkylien lähetystöt Gunnar Haaselta sähköjä pyytämässä 50-70 luvuilla
Siitosen kylän talkoosähköistys 1965
Kylien valojuhlat, mm. Pokan valojuhla 1987
Elämä sähkökatkojen kanssa
Mauri-myrskyn sähkökatkot ja tuhot sähköverkolle 1982

Antti Haasen yhteystiedot: Sähköposti: lappisahko@gmail.com /Puhelin:  0505435054/ Postiosoite: Ruotutie 18, 95500 Tornio

Facebook-sivu: Isoisän ärräpää – Lapin sähköistyksen tarina