Chuck Berry jäähyväiskeikalle Ouluun

Maailman suurimpien rock-legendojen joukkoon kuuluva 86-vuotias Chuck Berry saapuu konsertoimaan Ouluun 25. lokakuuta. Hän esiintyy lyhyellä Suomen-kiertueellaan Oulun Club Teatrian lisäksi Helsingissä Finlandia-talolla.

Berryn bändissä soittaa hänen neljästä lapsesta kaksi, Charles Berry jr. on kitarassa ja Ingrid Berry-Clay laulaa ja puhaltaa huuliharppua. Rummuissa on Keith Robinson, bassossa James Marsala  ja pianossa Robert Lhor.

Chuck Berryn Suomen-kiertue on osa hänen konserttisarjaansa Euroopassa. Vaikka tämä ei olekaan hänen virallinen jäähyväiskiertueensa, lienevät nyt kyseessä hänen viimeiset esiintymisensä maassamme. Vaikka hän on yhä voimissaan, ikä tekee tehtävänsä, ja Berry on kärsinyt terveysongelmista jo pitkään, mikä on heijastunut myös mestarin esityksiin.

Suurten rock-legendojen joukko on harventunut vuosi vuodelta, ja Chuck Berry on Jerry Lee Lewiksen ohella harvoja, jotka yhä ilahduttavat fanejaan konserteillaan.

Nyt, jos koskaan tarjoutuu suomalaisille vielä kertaalleen mahdollisuus päästä osoittamaan kunnioituksensa tätä kitararockin mestaria kohtaan ja päästä vielä viimeisen kerran kuulemaan häntä livenä.

Chuck Berry on säveltänyt ja esittänyt lauluja, joista kymmenet kuuluvat rock-maailman eittämättömien ikivihreitten joukkoon. Ensimmäinen hänen levytyksensä Maybellene julkaistiin 1955, jonka jälkeen Roll Over Beethoven, Rock and Roll Music ja Johnny B. Goode ovat hyviä esimerkkejä kappaleista, jotka soivat yhä kaikkialla, vaikka niiden ensiesityksistä on kulunut jo lähes 60 vuotta.

Chuck Berry on konsertoinut Suomessa aiemmin kuudesti: vuosina 1976, 1990, 1995, 1997, 2007 ja 2008.

Liput tulevat myyntiin maanantaina 2.syyskuuta. Ennakkolippuja Oulun konserttiin myy Lippupalvelu. Hinnat: Normaali ennakko 61,50 euroa.

LUE ALTA CHUCKIN ENSIMMÄISESTÄ  POHJOIS-SUOMEN ”VIERAILUSTA” v. 1970 YLITORNIOLLE! (27.6.2012)

TOTTA,( EI TARUA!) Rokkikunkku Chuck Berry kertoi Yle Teeman maanantaisessa Ruisrock 40 vuotta-dokkarissa, ettei hänen Turun keikka 1976 ollut hänen ensimmäinen Suomi-visiitti.

Hän esiintyi juhannusaattona 1970 Ruotsin Övertorneålla ja piipahti siitä kertomansa mukaan  kolmen kilometrin päässä Suomen puolella.

Tuo matka on suunnilleen Aavasaksan tulliin, ja tien toisella puolen sijaitsi tuolloin myös Hotelli Aavasaksa, joka myöhemmin myös Rajahovina tunnettiin.

Se on ainoa mahdollinen paikka, jossa Chuck Berry  on vieraillut.

Dokkarissa hän pyörittelee tarkempaa paikkaa kielen päällä, mutta se jää yritykseksi.

Heitän tietoniekoille eemeilejä ja kaivelen arkistoja. Suomen vastauksissa arvellaan, että Berry on käynyt Aavasaksan laella ja Ylitornion kylällä Helenan Kievarissa.

Molemmat ovat epätodennäköisiä. Ylitorniolle on matkaa kymmenkunta kilometriä, samoin Aavasaksan laelle ja silloin oli juhannusaatto ja Aurinkovaaralle kapuamassa ennätykselliset 15 000 ihmistä  ja tuskinpa Berry seurueineen halusi autojonon jatkeeksi.

Ruotsista saan tietoa, että Norrbottenin ainoan keikan lisäksi Berry veti juhannuksena 20 minuutin setin Etelä-Ruotsissa Mantorpin festivaaleilla, jonne odotettiin 50 000 ihmistä ja tuli 3000. Sama määrä oli myös Mataringissä, joten Berry ei tuolloin nauttinut kovin suurta suosiota.

Vuonna 1970 kymmenen kilometrin säteellä oli kolme isoa juhannusjuhlaa. Ruotsin puolella Mataringin lisäksi
tietenkin Luppiovaara, jonka vetonaula oli Tapio Rautavaara. Lisäksi oli pikkusen kauempana Brännaberget Överkalixissa ja Pajalan lähellä sijaitseva Tärendöholmen, jonka esiintyjälista vuonna 1970 oli todella näyttävä: Sylvia Vredhammar, Tommy Körberg, Agneta Fältskog, Svenne & Charlotta, Björn & Benny eli melkein koko tuleva Abba oli paikalla.

Suomen puolella Aavasaksalla juhannuksena 1970 vihittiin näköalatorni ja musiikillisena vetonaulana oli oman kylän poika Markus, jolta oli sinä vuonna ilmestynyt sinkku Jos vielä oot vapaa/ Vain kotka lentää aurinkoon, jonka molemmat puolet olivat nousseet Suomen listaykkösiksi.