Levyarvio: EL SUPERNAUT, raikasta rockia rautalangasta

ElSupernaut1

LEVYarvioOululainen El Supernaut  edustaa rautalankarockin uutta aaltoa.  Emma on sille kirosana ja lähisukulainen, edesmennyt Laika & the Cosmonauts.

El Supernaut haluaa viedä kuulijan ”tsiigaan avaruuden ikkunasta” uusia sfäärejä. Se ei suostu pyörittämään  vanhaa Suomi-filmiä, vaan  Ansan ja Taunon sijaan, yhtye  herättää henkiin Amerikan kovimman punkbändin Dead Kennedys. Plays Half Dead-kiekon  raidoista neljä on yhtyeen klassikkoalbumilta Fresh Fruits For Rotting Vegetables.

El Supernaut  todistaa, että hyvä instrumentaali kertoo enemmän kuin tuhat sanaa. Dead Kennedys-coverit Too drunk to fuck ja Holiday in Cambodia saavat filminauhan pyörimään silmien edessä ja  kysymään: ”Hei, kuka tuntee elokuvaohjaaja Quentin Tarantinon ja kuka veisi tämän levyn hänelle?”

1980-luvulla Dead Kennedysin  tulilinjalle joutuivat Pol Pot, Reagan ja muu paha ja yhtyeen sanomalla oli merkitystä sen ajan nuorisolle. Myös El Supernaut- liiderille, kitaristi Sami Paanaselle, jota Kaarle Viikate innosti ottamaan levylle mukaan DK-biisejä ja ennen kaikkea levylle saatesanat kirjoittaneelle Jarkko Martiskaiselle.

ElSupernaut2

Captain Haddock

Sami vastaa myös  yhtyeen omista kappaleista. Kun hän päästää vapaalle hissan ja yhteiskuntaopin lehtorin töistä,  hän ei sävellä Sisu-pastilli huulessa, eikä sorru Agents-tyyliseen tuskakin tumma-melankoliaan, vaan sointi on kansainvälinen ja enempi musasta välittyy rockin riemu.

Samille kitara on hänen siveltimensä. Plays Half Dead-levyllä Patelan Paganinin koukuttava soitto  saa kuuntelemaan nyansseja, joita hän viljelee priimaksen lailla.

Yhdelle  biisille hän on antanut nimen Potsdam 1945 ja toinen on omistettu Tintti-sarjakuvan merikarhulle kapteeni Haddockille.

Potsdam1945

Potsdam 1945

Paananen on kulkenut pitkän matkan Kemin Kivikon treenikämpältä. Ensin hän oli  basistina the Skylightsissa, Ouluun muutettuaan vaihtoi kitaraan ja perusti  the Lunaticsin ja nyt on vuorossa El Supernaut.

Koko ajan hän on tehnyt hommaa rakkaudesta rautalankaan. The Ventures oli alussa johtotähti. Skylights soitti myös häpeilemättä  Duke Ellingtonin Caravania ja Jean Sibeliuksen Finlandiaa  ja nyt muistetaan nuoruuden sankareita.

skylights2Hitti on aina hitti. Jos El Supernautin esikoisalbumista Viva! jäi mieleen Clash-cover London calling, tämän albumin korvamato on DK-raita Holiday in Cambodia.

Dead Kennedysin lisäksi yhtye varioi levyllään myös Manic Street Preachersiä ja Iron Maideniä.

Kaikkinensa Plays Half Dead-kiekko on kuuntelukokemuksena  puhdistava. Rautalanka on yksinkertaista, mutta El Supernaut tekee vähästä paljon.