Bluesin poikkitaiteilija ALVIN YOUNGBLOOD HART Ouluun

Hart2 Blueslogo2Alvin Youngblood Hart on ilman muuta yksi jännittävimmistä ja tärkeimmistä nykybluesin edustajista. Tämä partainen, rastalettinen multi-instrumentalisti ja laulaja on pöllyyttänyt ja kauhistuttanut puristeja rohkeilla rajanylityksillään, mutta saanut lopulta heidänkin siunauksensa.

Hän on mestari kitaran, banjon ja mandoliinin soitossa, mutta myös vahva, persoonallinen laulaja. Hänellä on oma juttunsa, mutta hän hallitsee suvereenisti myös bluesin historian.

Alvin esiintyy akustisesti  19. huhtikuuta Oulun Uudella Seurahuoneella. Illan toinen bluesakti on Kathmandu Blues Band (feat. Jukka Gustavsson).

Alvin Youngblood Hartin countrybluesdebyytti Big Mama’s Door vuonna 1996 toi hänelle parhaan uuden artistin W.C. Handy Award-palkinnon.

Taj Mahalin manageri oli bongannut miehen ja vienyt Grateful Dead-kitaristi Bob Weirin studioon demon tekoon ja tuota pikaa Okeh-levymerkki nappasi Alvinin.

Hart4Toisen pitkäsoiton Territory arvostettu musiikkilehti Downbeat valitsi vuoden bluesalbumiksi, vaikka kyse oli paljosta muustakin. Mukana oli elementtejä myös western swingistä, popista, reggaesta ja rockista.

Kolmannella Start With The Soul-kiekolla hän jatkoi eri vaikutteiden myllyttämistä, mutta kytki nyt piuhat tiukasti sähköverkkoon. Levy oli BBC:n Vuoden blueslevy ja New York Times rankkasi sen 10 parhaan julkaisun joukkoon vuonna 2000.

Sitten oli aika palata taas juurille. Grammy-ehdokkuuden  saaneen Down In The Alleyn tuotti Jim Dickinson (Ry Cooder, The Replacements, Rolling Stones, Big Star). Levy teki kunniaa vanhoille perinteille, sankareille kuten Charlie Patton, The Mississippi Sheiks ja Sleepy John Estes, mutta Alvin soitti ja myös rakensi  soittimia, joita ennen muinoin käytettiin.

Vaikka Alvin tekikin ahkerasti soolokeikkaa, hänestä alkoi tulla kysytty allaround-muusikko ja kehuja satoi joka puolelta. Dave Alvin(x-Blasters) sanoi: ”Alvin Youngblood Hart on kaikkea, mitä bluesmuusikko (tai kukatahansa muusikko) voi koskaan unelmoida olevansa.” Ja maailman paras rocklehti Mojo kirjoitti: “Hart on jotain muuta. Huimaavan monipuolinen.”

Alvin  syntyi Oaklandissa, Kaliforniassa. Hän oli hionut taitojaan lapsuudesta asti. Vahvimmat vaikutteet tulivat Pohjois-Missisipiltä, jossa asui hänen pianoa soittava isoäiti ja setä, joka kitaraa soittaessaan kertoi tarinoita bluesmuusikko Charlie Pattonista. Samalla tulivat tutuiksi myös muut countrybluesnimet.

Tosissaan hän alkoi soittaa kitaraa 14-vuotiaana. Blues oli antanut jo vahvan kasvualustan, mutta muukin musiikki kiinnosti Link Wray, Rolling Stones, Thin Lizzy, Jimi Hendrix, Sly Stone, Captain Beefheart ja Frank Zappa.

Monipuolisuudesta onkin tullut Alvinin valtti. Hänelle on yhtä luontevaa rokata jonkun Lynyrd Skynyrd-muusikon  kuin funkata jonkun Meters-soittajan rinnalla. Alvinin kitaraa on kuultu myös muun muassa Allman Brothers Bandin, Bo Diddleyn, Gary Mooren ja North Missisippi Allstarsin keikoilla.

Hän on lämppäröinyt niin Neil Youngia, Los Lobosia, Richard Thompsonia kuin bluessuuruuksia John Lee Hookeria, Taj Mahalia, Buddy Guyta ja Gatemouth Brownia.

Alvin on tullut tutuksi myös bluesdokumenteista, joita Wim Wenders ja Martin Scorcese ovat tehneet, mutta onpa hän päässyt oikeasti näyttelemäänkin. Denzel Washingtonin leffassa The Great Debaters (Sanan voima) hän esittää jookjointmuusikkoa ja Alvinia on kiittäminen myös, Samuel L. Jacksonin, bluesmuusikon taidoista kulttielokuvassa Black Snake Moan. Hän toimi tähtinäyttelijän opettajana.

Nykyään soolokeikkojen lisäksi Alvin Youngblood Hart  soittaa  vakituisemmin akustista The South Memphis String Bandin ja rockia Muscle Theoryn riveissä.

Oulu Blues Festival 19.4. 2014: LIPUT