ARTO TIESMAAlta hieno versio isä-Erkin vankilakokemuksesta
ArtoTiesmaa1

Arto ja isä-Erkin kitara, jonka hän sai Martti Pokelalta

Vuonna 2003 julkaistiin albumi Vaeltajan Voitto, jolle pellolaislähtöinen laulaja-lauluntekijä Arto Tiesmaa kokosi isänsä Erkin koko tuotannon.

Nyt Arto on ottanut levystä uusintapainoksen ja samalla tehnyt hänen, mies ja kitara-pohjalta, laulamasta balladista Valpon sellissä no 9 uuden ja vaikuttavan version.

Arto pitää perusmelodian entisellään, mutta tuo mukaan dramaa ja kuorruttaa isänsä tekstiä kansanmusiikin ja progen elementeillä.

Valpon sellissä no 9-teksti syntyi keväällä 1947, jolloin Erkki pidätettiin asekätkentäjutun yhteydessä. Hän virui Helsingin Ratakadun sellissä kolme viikkoa. Pidätyksen syy hänelle ei koskaan selvinnyt, mutta todennäköisesti se johtui hänen ralleistaan ja toimimisesta yhdysupseerina saksalaisten ja suomalaisten välillä.

ErkkiTiesmaa

Erkki Tiesmaa

– Kukaan ei uskaltanut käydä vankilassa vierailulla leimautumisen pelossa. Epävarmuus siitä, koska pääsee vapaaksi, selviääkö ylipäätänsä hengissä pois oli henkisesti hänen elämänsä raskainta aikaa, Arto kirjoittaa levyvihkossa.

1940-luvulla Erkki tuli tunnetuksi Eldankajärven jää- ja Röhön ranta-sanoituksistaan, mutta häneltä syntyi kymmenen muutakin sanoitusta muun muassa Korpi kolkko on, Vanaväylillä Vesaisen ja Korsulan kehtolaulu.

Arton lisäksi Vaeltajan Voitto-levyllä laulavat muun muassa Lankomiehet, Daniel Sandström, Tarja Ylitalo ja Markus Krunegård ja sitä voi tilata osoitteesta  arto.tiesmaa@gmail.com.