Arkistot avautuvat: Kiellettyjen levyjen M.A.NUMMINEN ja ETEENPÄIN!-tuotanto boksiin

maneteenpainM.A. Nummisen ja Pekka Gronowin keväällä 1966 perustama Eteenpäin!  oli suomalainen levymerkki, joka otti määrätietoisesti asiakseen tarjota musiikkia ja kummallisuuksia valtavirran ulkopuolelta, aikaan ennen Love recordsia.

Nyt Svart Records yhteistyössä M.A. Nummisen kanssa on paketoinut koko epäkaupallisen Eteenpäin! –yhtiön tuotannon boksiin. Joulukuun 12.päivä  kokonaisuutta saa kaupoista, joko neljän CD-levyn tai kuuden LP-levyn pakettina.

Eteenpäin!-levyjen historia on olennaisesti 1960-luvun lopun suomalaisen avantgarden ja undergroundin historiaa. Julkiset kohut, virkavallan väliintulot ja sensuuritoimet rastittavat Eteenpäin!-levyjen taipaletta, jotka päätyivät usein Yleisradion kiellettyjen levyjen listalle.

Julkaisut sisälsivät sävellyksiä sosiologisiin ja seksologisiin oppikirjateksteihin, rajua psykedeelistä rockia, haurasta nokkahuilufolkia, kaoottista freejazzia kotiäänityksinä, särkyilevällä äänellä laulettuja saksalaisia liedejä, epätahtiin laulettuja filosofis-poliittisia pilkkaralleja, valtiollisten vaalien ääntenlaskentaa ja kokeellista meteliä ihmisäänten ja rikkinäisen sähkökitaran voimin. Vertailukohtaa saa hakea vasta alkuvoimaisimmilta punklevyiltä vuosikymmentä myöhemmin.

Eteenpäin! dokumentoi huomattavan siivun 1960-luvun lopun kirjavaa kulttuurikuhinaa. Mukana on myös runsaasti ennenjulkaisematonta materiaalia esimerkiksi Suomi-rockin pioneerin Suomen Talvisota 1939-40 –yhtyeen esityksiä suomeksi ja ruotsiksi ja Maanalaista menoa –radio-ohjelmaan tehtyä musiikkia.

M.A.Numminen on kaivanut esiin omasta arkistostaan tosi mielenkiintoista materiaalia.  Mukana boksilla on muun muassa Nummisen live-esiintyminen vuodelta 1963,  Tommi Parkon kotinauhoituksia Suomi-Rockin alkuhämärässä  ja ensimmäiset koskaan julkaistut nauhoitukset kokeelliselta jazzyhtyeeltä The Orgiastic Nalle Puh Cultivators eli Nalle Puh Big Band.

Monet alkuperäisistä Eteenpäin! –julkaisuista ovat Suomen kalliimpien keräilyharvinaisuuksien joukossa, joten joulukuun 12. päivä myyntiin tuleva
Eteenpäin! Kaikki – Complete 1966-1970 –kokonaisuus on monelle se paras joululahja.