ARCHIE:Tarvitseeko musiikki rajan multiareenoita?
BarentsCenter3

Barents Center

archieMiniEN OLE TANSSIMASSA Peräpohjolan Markkinoita, kun IKEA on TornioHaaparannan vanhin rakennus, mutta ehdin kuitenkin nähdä, jos hyvin käy, kun molemmat rajakaupungit saavat oman 20 kerroksisen hotellin, kaksi kertaa Tornion kaupungintaloa  korkeammat komistukset.

Pakko uskoa tulevaisuuteen, vaikka maailman suurimman saunan kivet äskettäin kylmenivät, syynä saunojien puute. Nyt paikan omistajan mielestä alueen  paras matkailuvaltti on  hiljaisuus, joka kyllä paremmin sopii tunturien tuolle puolen.

Haaparannan Barents Center ja Tornion Toranda Events tuovat rajalle  paljon hyvää, muun muassa modernin Bio Rex-elokuvateatterin, oman venesataman ja jääkiekkopyhätön. He luottavat rajayhteistyöhön ja rakentavat siltoja ihan konkreettisestikin. Rajalla- kauppakeskuksen ja Barents Centerin välille tulee silta, jossa shoppailun ohessa voidaan pari vihkasta kuin Las Vegasissa.

MUSIIKKI-IHMISENÄ tietenkin tervehtii ilolla konserttitilojen lisääntymistä kertarysäyksellä. Barents Centerin monitoimiareenalla on katsomopaikkoja ennakkoarvion mukaan noin 1 700, mutta musiikkikonsertteihin tilaa  löytyy neljälletuhannelle.

Toranda Events-multiareenalle tulee muun muassa tila 1500 istumapaikalle konsertteje varten.

1500 onkin sopiva koko salille, sillä  kaikki kesän Kalottjazz & Bluesiin lipun ostaneet tai Musiikkitalon Ranskalaiset Korot-proggiksissa käyneet mahtuisivat siihen.

JOS TAVOITELLAAN Barents Centerin maksimikapasiteettiä eli 4000 kävijää, rajalla olisi opittava markkinoimaan konsertteja ja musiikkitapahtumia aivan eri tavalla.

Paljon järjestetään, mutta joskus tulee tunne, ettei tilaisuuksiin haluta yleisöä. Kun ohjelmat julkaistaan, se on siinä.

Ilmoitusmarkkinointia kyllä  tehdään, mutta muuten pitkäjänteinen strategia puuttuu. Olenpa viime vuosina törmännyt jopa festivaalin tiedottajaan, joka luuli, ettei lehdistötiedotetta saa muuttaa ja toiselta kun kysyin tekemääni tiedotteeseen muutoksia, niin hän nosti kärkeen yhtyeen, joka useimmille suomalaisille ei sano mitään, kun tiedotteen tarkoitus on houkutella   yleisöä paikalle.

Vaikein tehtävä rajalla on tietenkin saada ruotsalaiset Suomen puolelle konsertteihin ja päinvastoin. Tämä on ollut aina ongelma, jo 1960-luvun juhannusjuhlilla Mataringissa ja Aavasaksalla.

Konkreettisesti on näytetty toteen, että kun joku Markus Fagervall esiintyy Torniossa muutama sata tulee, mutta jos hän esiintyy Haaparannalla, muutama tuhat tulee.

Barents Center ja Toranda Events areenat on kuitenkin tarkoitettu, onneksi, paljon muillekin tapahtumille kuin musiikkikonserteille, joten menestymisen mahdollisuudet ovat tapahtumien monipuolisuudessa.