ARCHIE: Festivaalilamasta ja Simerockin apurahasta

summer-festivals

Ruotsin suurin festivaali Peace And Love meni konkurssiin kahdessa vuodessa. Yli 50 000 lippua myynyt tapahtuma pani lapun luukulle, kun lippujen ennakkomyynti alkuvuodesta oli vain 9 000.

Naapurissa puhutaan epidemiasta, joka on vasta alkamassa. Syiksi on arveltu muun muassa kohonneita lippujen hintoja, yksittäisten megatähtien konsertteja ja ennen kaikkea nuorisotyöttömyyttä, joka pakottaa nuoret miettimään entistä tarkemmin, mihin rahansa laittavat.

Pohjois-Ruotsissakin etsitään uutta konseptia, kun isot festivaalit voivat huonosti. Luleåkalaset muutti nimensä Luleå Hamnfestivaaliksi ja on tänä kesänä ilmaistapahtuma. Samoin on laita Piteå Dansar & Ler-festivaalilla. Molemmissa painopiste musiikista on siirtymässä muualle.

Pienistä festivaaleista, eniten harmittaa Meänfestivaalin toivottavasti väliaikainen lopetus, mutta on helppo ymmärtää, ettei huippuartisteja kuten viime kesän superkattausta Abba-kitaristi Janne Schafferia, Boppersia ja Baskerya saada Erkheikin mäelle  muutaman sadan lipunmyynnillä, jos ei ole ulkopuolisten tukea.

Ainoa, jolla viime kesän jälkeen oli syytä hymyyn oli muutama vuosi sitten pohjakosketuksen saanut Kirunafestivalen, joka tuotti jopa voittoa ja festivaalipromoottori uskoi syyksi sen, että he tarjosivat jokaiselle jotakin, eivätkä tuhlanneet rahoja yhteen megatähteen.

archieMini

Pohjois-Suomessa muutokset isoimpien festivaalien suhteen eivät ole niin dramaattisia. Tosin Lapissa kuullaan entistä enemmän iskelmää.

Varsinaiseksi iskelmäfestivaaliksi on julistautunut vain Kemijärven Iskelmätulet, jonka ensimmäinen vuosi lupasi hyvää ja jos sää suosii, se nousee tänä kesänä musiikkifestivaalien kärkikolmikkoon yleisömäärän suhteen.

Kärkitriosta Twin City Festivals tulee tänä vuonna supistetulla, mutta laadukkaalla kotimaisella iskelmä- ja rockohjelmistolla, ilman ulkolaisvahvistusta. Simerockikin on ottanut ohjelmaansa rockin lisäksi iskelmämusiikin luottaen Vain Elämää-tv-tähtien vetovoimaan ja folklorefestivaaliksi profiloituneissa Jutajaisissahan iskelmä on ollut mukana jo vuosia.

Kevään mielenkiintoisin uutinen pohjoisella festivaalirintamalla oli kun Simerock sai muutaman tuhannen euron avustuksen. Tapahtuman promoottori Sime Yliaska on ottanut esiin aiheen useinkin ja syystä.

Miksi joku Jutajaiset, jonka kävijämäärä on ollut vuosia laskussa, saa edelleen Lapin suurimmat avustukset, kun kuitenkin kolmella suurimmalla festivaalilla esiintyvät lähes samat iskelmäartistit. Huonoja selityksiä ovat, että Jutajaiset järjestää tanhukurssit tai että muilla kaljan myynnistä saadut rahat menevät festivaalijärjestäjän omaan taskuun.

Tilanne ei Lapin osalta näytä hyvältä tulevaisuudessakaan, jos katsotaan yhtä tärkeää avustuksia jakavaa tahoa Lapin taidetoimikuntaa. Siitä puuttuu tyystin kevyen musiikin edustaja, joka ehdottomasti siihen pitäisi kuulua.

Kun asiasta mainitsin, eräälle taidetoimikunnan uudelle jäsenelle, hän totesi, että onhan teillä läänintaiteilija. Totta, mutta tuskinpa hänellä on vaikutusvaltaa ja toisaalta kun hänen todellinen toiminta-alue on vain Rovaniemi ja Lappihan on paljon muutakin.