Ánnámáretin kuvitteellinen tunturimatka

Ánnámáret

Saamelaismuusikko Utsjoelta  Ánnámáret alias Anna Näkkäläjärvi-Länsman julkaisee kolmannen levynsä  Nieguid duovdagat (Dreamscapes), jonka musiikki vie yleisönsä kuvitteellisille tuntureille.

Kokonaisuus ammentaa sekä rikkaasta joikuperinteestä että elävästä Saamenmaan kulttuurista, luonnosta ja arjesta, kuljettaen kokijansa voimakkaan kokemuksellisiin maailmoihin. Nämä ainekset saavat tässä ajassa soivan ja resonoivan muodon, joka ilmentää juurien etsimistä ja perinteen elvyttämistä sen hyviä ja vaikeampia puolia käsitellen.

-Levyn teema on minulle tärkeä ja se on rakentunut henkilökohtaisen prosessin aikana, jossa olen tutkinut suvuilleni kuuluvia joikuja arkistoäänitteiltä. Nieguid duovdagat -levy ilmaisee ajatuksia elämästä perinteisen ja modernin kulttuurin murroksessa. Erityisesti minua kiinnostaa se, miksi meillä on tarve hakeutua tutkimaan historiaa ja juuria. Mitä se meille merkitsee? Onko se henkilökohtaisen tarpeen ilmaus, identiteetin rakentamisen kysymys vai poliittinen teko? Onko kulttuurin elvyttäminen ylipäätään mahdollista?”, Ánnámáret pohtii.

Nieguid duovdagat -levy julkaistaan saamelaisten kansallispäivänä 6.2.2021. Samana päivänä on myös striimattu levynjulkaisukonsertti klo 20.00 Ánnámáretin YouTube-kanavalla. Konsertinjälkeen klo 20.45 verkossa on keskustelutilaisuus, jossa Ánnámáretia haastattelee ja yleisön kysymyksiä välittää Songlines-lehden päätoimittaja Simon Broughton. Linkki keskustelutilaisuuteen postataan Ánnámáretin Facebook-sivulle.

Viimevuotisen Suomen itsenäisyyspäivän juhlintaan tv:ssä liittyi Ánnámáretin musiikkivideon Jearrat máttaráhkus (Ask the foremothers) esitys, jonka on ohjannut ja kuvannut Marja Viitahuhta.

 

Ánnámáretin toisen musiikkivideon, Nieguid duovdagat (Dreamscapes), maailmanensi-ilta oli viime viikonloppuna Skábmagovat elokuvafestivaaleilla.

Ánnámáret: Nieguid duovdagat
Ánnámáret
, joiku
Ilkka Heinonen, jouhikko
Turkka Inkilä, live-elektroniikka ja shakuhachi