Anja Storelv, samisk musik med hela världen som inspiration

MATTILA BYGDEGÅRD, HAPARANDA 11. NOVEMBER KL. 16.00 (svensk tid)

Anja Storelv från Norge har sina rötter i den samiska traditionen. De senaste tio åren har hon bott och arbetat i Sverige. Till Bygdegårdsturnén i Norrbotten kommer hon med sitt nya band som hon spelat med sedan 2008. Bland annat gjorde de en uppskattad spelning på Jokkmokks marknad 2011.

Anja Storelv med Band har sin utgångspunkt i den traditionella samiska jojken, men med egna och nya tolkningar. Instrumentationen som omger jojken utgår från olika folkmusikaliska traditioner med karaktärer och färger från flera världsdelar. Anja och bandmedlemmarnas gemensamma hängivenhet och lyhördhet skapar en upplevelse som blandar det enkla och basala med det kreativa.

Att jobba med samisk musik är något som upptar mycket av min tid och som har stor plats i mitt hjärta. Det har inte bara varit ett sätt för mig att hitta tillbaka till min egen identitet och min egen kultur, men också ett sätt att föra vidare det till andra. Min musik handlar om livet och möten med andra människor, och mycket av min inspiration hämtar jag från min barndom i Norge.

Anja började att jobba med samisk musik 1996 och har sedan dess fått vara med på en hel del festivaler och arrangemang. 1998 och 1999 vann hon den samiska melodifestivalen och fick våren 1999 den stora äran att få möta och jojka för den tidigare presidenten Gorbatsjov. Under åren som artist har hon också fått varit med på en del speciella händelser, exempelvis öppningen av det norska Sametinget och hon har också jojkat för den norska kungen och drottningen.

Anja är imponerad av sina tre medmusikanter i bandet. Fast de tidigare inte hade jobbat med samisk musik, så tog de till sig musiken på ett helt fantastisk sätt. De har varit med om att forma min musik. Lagom till 2011 års marknad i Jokkmokk kom min och bandets första skiva ut. Skivan heter Viervái, som betyder till havet/ havskanten, och tar dig med på en resa genom samisk natur, kultur och relationer.

Medverkande: Anja Storelv – sång/jojk – Lars Paulin – slagverk, kontrabas, gitarr – Dag Lindberg – gitarr, mungiga – Hans Lennart Bruun – accordeon, elbas, kontrabas